Trükkös csalók!

VIGYÁZAT! CSALÓK!

Idős embereket próbálnak meg átverni csalók, akik az áldozat uno­ká­jának, vagy barátjának adják ki magukat, majd pénzt kérnek, hogy segítsenek a bajba jutott rokonon. Elhitetik az áldozattal, hogy az uno­kájukkal (rokonukkal) beszélnek, majd azt hazudják neki, hogy balesetet okozott, és sürgősen pénzre van szüksége. Találkozót be­szél­nek meg az idős emberrel, ahol átveszik a pénzt.
Bevált módszer az is, hogy álnéven hívják fel az áldozatot, és rendőr­nek kiadva magukat azt mondják, hogy az unokája vagy a gyereke balesetet okozott, és csak úgy kerülheti el a börtönt, ha azonnal kifizeti a kárt.

Ráveszik az áldozatokat arra, hogy a pénzüket, ékszereiket tegyék egy borítékba, majd adják azt oda egy hamarosan érkező átvevőnek („barátnak”, rendőrnek vagy kórházi dolgozónak).  Gyakran taxival mennek a helyszínre. Az is elég, ha az áldozat ledobja majd az erkélyről a borítékot, és már viszik is az unokának (rokonnak).

A rendőrség azt javasolja, hogy hasonló esetben bizonyosodjon meg arról, hogy a telefonáló igazat mond-e: hívja fel közvetlenül az állítólag bajba került hozzátartozót, vagy egy másik családtagtól érdeklődjön az illető hogyléte felől.
Nagyban segíti a csalók elfogását, ha a gyanús telefonhívás után értesítik a rendőrséget!

Néhány hasznos információ:

  • A rendőröket egyenruhájuk, illetve szolgálati igazolványuk és azonosító számmal ellátott jelvényük igazolja. Amennyiben kétsége merülne fel az intézkedő személyazonosságával kapcsolatban hívja a 112-es segélyvonalat. A hamis jelvényen az azonosító szám helyett, általában a POLICE felirat olvasható. Ilyen jelvény a kereskedelmi forgalomban kapható. A valódi rendőrigazolványon látható a tulajdonos arcképe, neve és rendfokozata. Az ahhoz tartozó azonosító jelvény alsó részén a POLICE felirat helyett egy ÖTJEGYŰ AZONOSÍTÓ SZÁM szerepel. A rendőrt intézkedése során az egyenruhája és az azonosító jelvénye, polgári ruhában szolgálati igazolványa és azonosító jelvénye igazolja. Az egyenruhát viselő rendőr ruházatán az azonosító jelvényen kívül névkitűző, karjelvény, rendfokozati jelzés található. A rendőr a közúton történő ellenőrzés során láthatósági mellényt is viselhet.
  • Ha bármely okból kétségek merülnének fel Önökben az intézkedés jogszerűségét illetően, joguk van megkérdezni, felírni a rendőr nevét, rendfokozatát, szolgálati helyét és jelvényszámát. A rendőri intézkedés során készpénz átadása-átvétele nem valósul meg.  
  • Ha csengetnek, ellenőrizze, ki keresi, használjon biztonsági láncot, kémlelőnyílást!
  • Idegen személyeket soha ne engedjen be otthonába! Ha mégis beengedi, egy pillanatra se hagyja magára a lakásban!
  • Soha ne adjon át pénzt olyan idegennek, aki bajba jutott rokonának „megbízásából” kéri azt Öntől!
  • Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt, az értékekeit soha ne hagyja elől!
  • Soha ne valljuk be senkinek, hogy egyedül vagyunk, és ne áruljunk el magunkról semmit idegeneknek (telefonon sem)!
Close Menu